Džejmi Kermond (Shutterstock)
Džejmi Kermond (Shutterstock)

Zbog upotrebe kokaina izbačen iz olimpijskog tima!

Vreme čitanja: 2min | sre. 21.07.21. | 15:07

Australijski reprezentativac u jahanju preko prepona na dan polaska skinut s liste putnika za Tokio, nakon što je njegov A-uzorak bio pozitivan na narkotike

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Olimpijske igre još nisu ni počele, a već je pala prva "žrtva" upotrebe narkotika među sportistima. Reprezentativac Australije u konjičkim sportovima Džejmi Kermond (36) izbačen je iz olimpijskog tima svoje zemlje, pošto je njegov A-uzorak na anti-doping testu bio pozitivan na - kokain!

Izabrane vesti

Rezultat testa obavljenog krajem juna, stigao je ovog utorka ujutro u Australijsku federaciju konjičkih sportova (Equestrian Australia), koja je momentalno kaznila Kermonda. Kako je navedeno, "Kermond je privremeno suspendovan na osnovu Nacionalnih anti-doping propisa".

"Kokain je zabranjen za učesnike takmičenja prema pravilniku Svetske anti-doping agencije (WADA) i australijskih Nacionalnih anti-doping propisa za 2021", piše u zvaničnom saopštenju.

Čim su primili ovu informaciju, u Olimpijskom komitetu Australije (AOC) nisu časili časa i Kermonda su smesta skinuli s liste putnika za Tokio koji su imali let te iste večeri. Zanimljivo, njegov konj Napa je nekoliko dana ranije već stigao u Japan.

Veoma sam uznemiren i kajem se zbog svega, ali prihvatam punu odgovornost. Iskreno mi je žao jer sam izneverio mnogo ljudi, pre svega moju porodicu i drugove iz tima“, rekao je Kermond.

AOC je u sredu raskinuo ugovor s ovim jahačem o članstvu u olimpijskom timu, a u australijskoj javnosti se podigla prašina zbog kontroverzne odluke selektorskog tandema reprezentacije u konjičkim sportovima da ga uopšte uvrsti u ekipu za Olimpijske igre.

Naime, Džejmi Kermond zauzima tek 1150. mesto svetske rang-liste jahača preko prepona, a kako je preneo dnevni list "Herald San", on ima i određene sponzorske veze sa jednim od selektora.

"Prozvani" selektor Stiven Lamb međutim tvrdi da je nadležnima prijavio ovu sponzorsku vezu, te da on lično nije bio umešan u izbor Kermonda u nacionalni tim za Olimpijske igre. Kako prenosi sajt News.com.au, umesto suspendovanog jahača, za Australiju će se u Tokiju takmičiti Rouan Vilis, 59. sa svetske rang-liste. Vilis je prvobitno bio prijavljen kao rezervni jahač.


tagovi

tokio 2020konjske trke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara